In Blog

Hareket algılama, bir nesnenin çevresine göre bir konumdaki bir değişikliği veya bir nesneye göre çevredeki bir değişikliği saptama işlemidir. Hareket algılama, mekanik veya elektronik yöntemlerle sağlanabilir.

Hareket şu şekilde tespit edilebilir:

  • Kızılötesi (pasif ve aktif sensörler)
  • Optik (video ve kamera sistemleri)
  • Radyo Frekansı (radar, mikrodalga ve tomografikhareket algılama)
  • Manyetizma (manyetik sensörler ve manyetometreler)

 

Hareketin elektronik olarak tanımlanabildiği yöntemler optik algılama ve akustik saptamadır. Optik algılama için kızılötesi ışık veya lazer teknolojisi kullanılabilir. PIR hareket dedektörleri gibi hareket algılama cihazları, kızılötesi spektrumda bir bozukluğu algılayan bir sensöre sahiptir. Bir kez tespit edildiğinde, bir sinyal, harekete geçiricinin bir görüntüsünü veya videosunu yakalayabilen bir alarmı veya kamerayı aktive edebilir.

Hareket algılama kameralarının arkasındaki çalışma mekanizması, CCD ( Charge-Coupled Device ) denen kısımda yer alır. CCD temel olarak ışığa duyarlı bir yüzeye (piksel) sahip bir yongadan oluşur. Bu pikseller ışığa oldukça duyarlıdır ve bir ışık yüzeye yansıdığında tepki verirler. CCD, yansıyan ışığı birleştirebilir ve herhangi bir etkinliği tespit etmek için yüksek çözünürlüklü bir görüntü oluşturabilir.

Hareket algılama sırasında, takip edilen görüntüler, izlenen alanda herhangi bir hareket olup olmadığını belirlemek için karşılaştırılabilir. Belirli bir harekete yanıt vermek için kameranın hassasiyeti ayarlanabilir.. Pikseller, gerekli eşiğin ötesindeki hareketi algıladığında, hedef alanın görüntü ve video çekimlerini sağlayabilirler.

Pikseller, hareket algılamayı tetiklemeden önce ışık alması gereken CCD yüzeyinin belirli bir alanını belirleyerek ayarlanabilir. Örneğin, sadece piksellerin % 35’i ışığı algıladığında, hareket algılamayı tetiklemek gibi belirli hassasiyet yüzdeleri ayarlanabilir.

Hareket algılamanın nasıl çalışacağı büyük ölçüde kameralarınızı nasıl programladığınıza bağlı olacaktır.

Recent Posts