ONVIF  “Open Network Video Interface Forum” kısaltmadır.( Açık Ağ Video Arayüzü Forumu) ONVİF, fiziksel IP tabanlı güvenlik ürünlerinin arabirimi için küresel bir açık standardın geliştirilmesini ve kullanılmasını kolaylaştırmak amacıyla küresel ve açık bir endüstri forumudur. ONVIF nasıl bir standart yaratır IP ürünleri içinde video izleme ve diğer fiziksel güvenlik alanlarında birbirleri ile iletişim kurabilir. ONVIF, 2008 yılında Axis Communications , Bosch Güvenlik Sistemleri ve Sony tarafından başlatılan bir kuruluştur .

Resmi olarak kâr amacı gütmeyen, Delaware şirketi olarak 25 Kasım 2008’de kurulmuştur. ONVIF üyeliği, üreticilere, yazılım geliştiricilere, danışmanlara, sistem entegratörlerine, son kullanıcılara ve katılmak isteyen diğer ilgi gruplarına açıktır. ONVIF faaliyetleri, ONVIF spesifikasyonu, üreticiden bağımsız olarak ağ video ürünleri arasında birlikte çalışabilirlik sağlamayı amaçlamaktadır.

ONVIF’in köşe taşları şunlardır:

  • Ağ, video cihazları arasındaki iletişimin standardizasyonu
  • Üreticiden bağımsız olarak ağ video ürünleri arasındaki birlikte çalışabilirlik
  • Tüm şirketler ve kuruluşlar için açık
onvif

Üyeler

Bireysel katılım seçeneklerini karşılamak için, ONVIF dört üyelik seviyesi sunar: kullanıcı, katkıda bulunan, gözlemci ve tam üye. Tam veya katkıda bulunan üyeler, forumun çalışmalarına katılarak standardın gelişimini aktif olarak etkileyebilirler. Kullanıcı ve gözlemci üye seviyeleri, ağ arayüzü spesifikasyonunu kullanmak isteyen ve şartname tekliflerine erişebilen ancak forumun herhangi bir çalışmasına katılmak istemeyen kuruluşlara açıktır. Uygunluk ürünlerinin geliştirilmesini kolaylaştırmak için tüm ONVIF üyeleri için teknoloji ve test araçları mevcuttur.

Aralık 2009’da ONVIF üye tabanı 103 üyeye ulaştı. Bu 12 tam üye, 13 katkıda bulunan üye ve 78 kullanıcı üyelerinden oluşuyordu. Aralık 2010’da, forumda piyasada 240’dan fazla üye ve 440’den fazla uyumlu ürün vardı. Ocak 2015’e kadar, bu 3,700’den fazla ONVIF uyumlu ürün ve 500 üyeye ulaştı. Ağustos 2016’ya gelindiğinde, bu piyasada 461 üyeyle 6,900’den fazla uyumlu ürüne ulaştı.

Açık bir standardın faydası

ONVIF, açık bir standardın faydalarının şunları içerdiğini belirtmektedir:

  • Birlikte çalışabilirlik – çeşitli üreticilerin ürünleri aynı sistemlerde kullanabilir ve “aynı dili konuşabilir”.
  • Esneklik – son kullanıcılar ve entegratörler, bireysel üreticilerin teknoloji tercihlerine dayalı özel çözümler içinde kilitli değildir.
  • Geleceğe dönük – standartlar, tek tek şirketlere ne olursa olsun, piyasada birlikte çalışabilir ürünlerin bulunduğundan emin olur.
  • Kalite – Bir ürün bir standarda uygun olduğunda, piyasa bu üründen neler beklendiğini bilir.

Profiller

ONVIF spesifikasyonlarına dayanan ONVIF profilleri, uyumlu cihazlar arasındaki belirli özelliklerin birlikte çalışmasını sağlayan teknik özelliklerdir.

Profil S
Video ve ses akışı, PTZ kontrolleri ve röle aktivasyonu gibi IP video sistemlerinin ortak işlevlerini ele alır.

Profil C
Kapı durumu ve kontrol, kimlik yönetimi ve olay işleme gibi IP erişim kontrol sistemlerinin ortak işlevlerini ele alır. [10]

Profil G
Video depolama, kayıt, arama ve geri alma adresleri.

Profil Q
TLS sertifikalarının yanı sıra cihaz keşfi ve yapılandırmasını da ele alır .

Profil A
Bilgi, durum ve olayları almak ve erişim kuralları, kimlik bilgileri ve çizelgeler gibi Fiziksel Erişim Kontrol Sistemi (PACS) ile ilişkili varlıkları yapılandırmak için işlevsellik .

Profil T
(Sürüm Adayı) H.264 ve H.265 kodlama formatları, görüntüleme ayarları ve hareket ve kurcalama algılama gibi alarm olayları gibi video akışı özellikleri için destek .

Recent Posts